El fruit fe 10-15 mm i és gairebé esfèric, d’un blau negrós al madurar, pruïnós. Molt aspre abans de la plena maduració que sol accelerar-se després de les primeres gelades. El mesocarpi és prim. L’endocarpi és llis o una mica arrugat i amb una mica de quilla. A les Balears pot adoptar una forma prostrada molt intricada (var. balearica). Als Pirineus i a la muntanya mitjana fa el fruit petit (5-8 mm) i les branques tenen l’escorça arrugada longitudinalment i força mat. Es pot hibridar rares vegades a la terra baixa amb Prunus insititia, i aleshores (ssp. fruticans) fa el fruit gran i les branques llises i lluents, i no fa una massa inexpugnable sinó que viu esgarriada, amb rames separades, poc espinoses, essent les joves pubescents, i amb fulles de 15-25 mm, obovals, pubescents sobre els nervis del revers, com les estípules; i flors solitàries, sobre peduncles glabres o gairebé; calze glabre per dins; fruit de 12-16 mm, amb el pinyol oval deprimit, gairebé llis. MALURES: Stigmatodiscus pruni, Taphrina pruni, virus (Sharka, dwarf virus, necrotic ring spot virus, chlorotic leaf spot virus).



HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ GEOGRÀFICA

Es fa en marges de boscs, bardisses, marges de camins i torrentades, especialment en terrenys calcaris argilosos, des de terra baixa fins a l’estatge subalpí. És típic europeu però arriba fins a la Sibèria més occidental, el Caucas, el SW d’Àsia i el NW d’Àfrica. També ha arribat a Amèrica del Nord i al SE d’Austràlia (i Nova Zelanda). A la península hispànica escasseja a la meitat del Sud.

HISTÒRIA I ESOTERISME

De bell antuvi se’l considera protector a l’aranyoner. Se’n feien les varetes màgiques. S’associava a l’autoritat espiritual i a la masculinitat. ÖTZI en menjava d’aranyons fa 5300 anys. Per a NICHOLAS CULPEPER (segle XVII) el «Sloe-Bush» és refrigerant, astringent i sec. Atura hemorràgies al nas, boca o altres punts (matriu, estómac). L’aigua de l’escorça de la rel o dels fruits o la confitura dels fruits alleugen els dolors de costat; o el mal de ventre degut a purgues. L’hidrolat de les flors va molt bé contra el mal d’estómac, mal de ventre o dolor als costats. Amb les fulles se’n fan gargarismes contra mals a la boca o a la gola. També contra el llagrimeig i la irritació dels ulls. Contra la calor amb mal de cap es poden aplicar compreses als polsos i al front amb l’aigua de fer bullir les fulles. També serviria menjar la confitura, o l’hidrolat de les flors o dels fruits verds.

PROPIETATS MEDICINALS

  • analgèsic
  • antiespasmòdic FLO
  • antihemorràgic
  • antiinflamatori FLO
  • antioxidant
  • aperitiu (licor)
  • astringent FRU
  • cordial
  • cosmètic FLO FUL FRU
  • depuratiu FLO
  • desintoxicant FLO
  • diürètic FLO
  • estomacal
  • febrífug
  • laxant FLO
  • prooxidant FLO
  • protector de la vista FRU
  • sedant (licor)
  • sudorífic (licor)
  • tònic (licor)
  • vasoprotector FLO

USOS MEDICINALS

  • acne
  • aftes
  • anèmia FLO
  • angina de pit (licor)
  • arterioesclerosis (licor)
  • ateroesclerosis
  • bronquitis
  • càlculs a la bufeta
  • càncer de còlon HCT116, SW480 FRU
  • càncer de fetge FLO
  • Candida albicans FRU
  • cistitis
  • conjuntivitis
  • cucs intestinals FRU
  • diabetis FUL
  • diarrea FRU
  • diarrea de nens petits FLO
  • dismenorrea
  • disúria
  • èczema
  • Enterococcus faecalis FRU
  • Escherichia coli FRU
  • esplenomegàlia
  • estomatitis FRU
  • faringitis FRU
  • febre
  • glioblastoma FRU
  • hemorràgies
  • hepatomegàlia
  • hipertensió (branques)
  • llagrimeig
  • mal d’estómac
  • mal de cap
  • mal de coll FRU
  • mal de queixal
  • mal de ventre FLO
  • menopausa
  • miocarditis
  • obesitat
  • pielonefritis FUL
  • Proteus vulgaris FRU
  • Pseudomonas aeruginosa FRU
  • refredat
  • restrenyiment FLO
  • reuma
  • ronquera
  • Salmonella abony FRU
  • Salmonella enteritidis FRU
  • Shigella sonnei FRU
  • Staphylococcus aureus FRU
  • tos
  • traqueïtis
  • verola

ALTRES USOS

De l’escorça se’n pot fer tinta. El suc dels aranyons madurs tenyeix el fil d’un blau pàl·lid. Les fulles el tenyeixen de verd pàl·lid. L’escorça bullida en sosa dona un tint groc. Dels fruits madurs se’n fa confitura. De les flors un destil·lat o hidrolat o es mengen escarxades amb sucre. Dels troncs se’n poden fer bastons i peces de torneria (nanses, dits de rampins). La fusta crema bé, sense fum. Les espines es poden emprar com agulles de cosir. Les mates vives serveixen per a delimitar propietats rurals i per donar refugi a ocells i petits mamífers. També protegeixen dels herbívors els plançons d’arbres. Les flors atrauen molts insectes. Els fruits s’empren per aromatitzar vins i vinagres. El patxaran és un licor de color roig fosc que s’obté macerant els fruits madurs (150-300 g/L) en licor d’anís durant uns 6 mesos. S’hi pot afegir als fruits branques de canyella i altres espècies (cafè, llorer camamilla, roses, roselles). És molt conegut a Navarra i al País Basc. Pot tenir una graduació entre 25 i 30 % en volum d’alcohol. Es pren, fred, com a digestiu i tònic. Alguns el prenen abans d’anar a dormir. La fórmula pot haver canviat una mica des de l’Edat Mitjana. Actualment només a Navarra se’n produeixen més de 5 milions de litres l’any. No caldria afegir que un abús pot produir borratxera, ressaca i espatllar el fetge, com tota beguda alcohòlica. Altres licors són el Schlehenlikör (aranyons + espècies + ginebra), Slider (sidra + aranyons), Sloe Gin (ginebra d’aranyons), Bargnolino (com el patxaran però amb graduació del 45%).

POSSIBLE TOXICITAT

A part la toxicitat de l’etanol al licor (patxaran), en teoria es poden donar intoxicacions per excés de dosi degudes a la presència de derivats de l’àcid cianhídric.

EFECTES FISIOLÒGICS

L’aranyó actua com antiinflamatori. Durant la inflamació desencadenada per lipopolisacàrids (LPS) el TLR4 i el IRAK-1 activen la transcripció del NF-kappaB perquè expressi miR-146a, IL-6, ICAM-1. VCAM-1. Però quan les cèl·lules queden sota l’efecte de l’aranyó aleshores la via de senyals del TLR4 queda bloquejada i de passada la producció de IL-6, ICAM-1 i VCAM-1.


Per llegir sobre els principis actius i els noms populars, descarrega't el document